SM Shahrom

The Man Become Legend

5/15/2009

Happy Mother Day

Posted by SM Shahrom


People said Syurga Si Isteri terletak di bawah telapak Kaki Si Suami, tapi kite kene ingat di sebalik Lelaki yang disanjung, dihormati dan disegani syurgenye pule terlatak di bawah seorang perempuan biase yang bergelar ibu, mak, & umi, itu menunjukkan betape tingginnyer darjat seorang ibu..atau kaum hawa di muke bumi ni..

aku taktau bile tarikh hari ibu ni..ade cakap 13, 12 15 of May every year..tapi aku tak peduli semua tu..bagi aku takde hari yang specific untuk korang ingat ibu korang. aku ni bukanyer jenis yang pandai sgt nak menunjuk sayangnyer aku kat mak aku, buleh dikatakan setiap hari sebelum tidur, makan, minum and bekerja aku akan teringatkan mak aku, ape yang dibuat skarang ni? sakit lutut die dah ok ke belum? ubat sakit darah tinggi die dah abih ke belum? ade bende-bende yang die nak ke? semua tu persoalan yang bermain dalam pikiran aku...

hmm...kalau tak kerana bimbingan, hambatan, sebatan tahap gaban dari die dan leteran yang berpanjangan dari hari ke hari, aku rase tak mungkin aku dapat belajar sampai ke tahap ni..

Tapi aku je taktau macam mane nak balas jase mak aku yang tak dapat nak gambarkan nilai yang sepatutnye aku balas..atas dasar tu..bagi aku tiada yang penting dalam dunia ni melainkan jage die dan buat immediately ape yang disuruh..e.g suruh pegi kedai beli sayur, ikan (kadang - kadang tersalah beli gak lain disuruh beli lain yang aku beli coz aku xtau sgt name ikan-ikan, ayam tau ler..), barang - barang kering dapur, bawak die p shopping baju..ke(kadang kadang aku kene uloq jgak) paling wajib and no excuse is send her to hospital manjung for medical check-up itu satu kemestian...

so...bagi aku dengan care tu jelah aku dapat membalas jase ibu..dan aku janji selagi ade hayat aku di kandung badan selagi tu lah aku akan menjage die..walaupun aku skarang ni aku tak duduk satu rumah ngan die..

Following Items yang kite lupe, korang dan aku sepatutnye kene ingat...

Bila dahaga, yang susukan aku....mak
Bila lapar, yang suapkan aku.... mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. .. mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut.... mak
Bila bangun tidur, aku cari.... mak
Bila nangis, orang pertama yang datang .... mak
Bila nak bermanja, aku dekati.... mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah.... mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya.... mak
Bila nakal, yang memarahi aku.... mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma.... mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah.... mak
Bila takut, yang tenangkan aku.... mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk.... mak
Aku selalu teringatkan .... mak
Bila sedih, aku mesti talipon.... mak
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu..... mak
Bila bengang.. aku suka luah pada.. mak
Bila takut, aku selalu panggil... "mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah.... mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga.... mak
Bile aku masuk U, yang hantar aku sampai ke bus station manjung...mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu.... mak
Bila ada masalah, yang paling risau.... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni… mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku.... mak
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk..... mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku.... mak
Yang selalu berleter kat aku... mak
Yang selalu puji aku.... mak
Yang selalu nasihat aku.... mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk..... mak

"Mom, i luv u So Much"