SM Shahrom

The Man Become Legend

5/25/2009

17 Reason Why U Should Stay at Sitiawan

Posted by SM Shahrom

1. Cinema taraf 5 Star


Panggung Wayang yang bertaraf 5 bintang, tak macam kat KL kene share ngan bangunan jaya jasco lah..IOI, mid valley, die ni stand alone building khas tuk tgk wayang, buleh main 4 serentak cerite wayang (4 studio) pada mase yang same, dan juge buleh booking by phone call. Dulu dikenali sebagai pangung wayang 'Arasu'(hmm hampeh gilerz mase ni..20 tahun aku sabar bile la panggung wayang ni nak berubah). Cerite kat sebelah Hulk tu memang wajib ade, coz owner die dari negara India.

2. Taman Paya Bakau


Taman paya Bakau, kat sini korang boleh tgk beruk mak ye ngan dekat, jgn risau diorang (monyet) are very friendly and nice..boleh bagi diorang makan pisang..tak pun beruk-beruk ni datang kat korang mintak makanan..tapi dilarang sergah monyet-monyet ni..nanti die gigit padan muke korang..tapi belum ade kes lagi..kalau korang nak jadi kes pertama kene gigit boleh try..apesalahnye..

3. Supermarket

Pasaraya Billion
Pasaraya Econsave
Pasaraya Giant

4. Gelanggang Futsal Bertaraf Antarabangsa (4 court complete with medan makan)


Tiap-tiap minggu malam rabu, aku ngan geng bas sekolah aku pi main futsal MP3 blakang giant sambil mendegar lagu final countdown dan lagu macam-macam lagi.., lepas main, boleh minum 100+ kat situ coz ade food court skali..jual baju pun ade gak kat situ..

5. Pangkalan navy


ok, lagi satu untungnyer duk kat sitiawan ni coz dekat ngan Pangkalan Navy, tak perlu risau kalau kene serang dek tentera Kominis..kalau korang nak tgk kepala mariam kapal macam mane? meh le datang sini..aku try tembak..

6. Jana Kuasa TNB


Skarang ni sitiawan + Manjung + Lumut dah takperlu risau kalau bekalan elektrik terputus, coz kami ade bekalan letrik sendiri.tak perlu import dari negeri-negeri jiran..buang duit kerajaan negeri je..

7. Banggunan IPD


lagi satu korang akan berasa selamat dok kat sitiawan + Manjung + Lumut coz kami ade Bangunan IPD tak kurang hebat besarnyer...penyamun pun kene pikir 18 x kalau nak merompak..dah tu kerete polis peronda sentiasa berkeliaran for make sure aku and family aku slamat..

8. Eye's of Manjung


Ha...mesti korang sukar nak percaya...tak semestinye Paris, KL, melaka, England dan negara-negara eropah je yang ade mate..kami kat sini pun ade mate (roda pusing)..boleh tgk panorama manjung+sitiawan+lumut skali.., tiket 5 ringgit je tuk dewasa, kanak-kanak RM2.50, keselamatan takperlu risau coz its low risk..

9.KFC


Kitorang kat sini ade 2 KFC satu kat sitiawan satu kat lumut jarak lebih kurang 15KM je each other. gambar kat atas tu bangunan KFC lumut, pergh..skali pandang macam banggunan kat luar negara..kat sini korang boleh menikmati KFC sambil tgk laut..tempat lain jgn harap korang nak jumpe..gambar KFC sitiawan aku takut nak amik coz takut kene langgar dek krete..banggunan die dekat ngan tepi jalan raya simpang 4, so..ia amat berbahaya..

10. Taman rekreasi esplanade dan tempat makan di tepi laut






Paling best, korang boleh lepak merendek ngan bini atau aweks kat tepi laut sambil menikmati angin laut yang sepoi-sepoi, taman-taman esplanade kat lumut ni..korang boleh tgk kapal layar berlabuh..kapal-kapal dagang bebas berkeliaran dan parking sesuke hati..tgk gelagat budak main aci kejar-kejar..korang boleh release tensen bile lepak kat sini..that's why you should stay in sitiawan jalal...

11. Jambatan Tengku Bainun


Kat sitiawan ni jgak korang boleh tgk dan merasa naik Jambatan tengku Bainun dan ia merupakan jamban eh silap..Jambatan yang paling panjang merentasi sungai...suprisekan..

12.McD


sape cakap tempat kami xde McD? dulu boleh le..skarang ni perbandaran ma...setakat McD ni..Basic je bagi kami...nevertheless McD ni banyak jgk membantu kawan-kawan aku waktu musim berpuasa..kat sinila port diorang nak memonteng melalui drive thru..aku sori beb..aku semayang punye orang..aku xbuat bende-bende macam tu..lagi satu wifi available yee..kat sini..boleh makan double cheese burger sambil main internet

13. Pizza Hut


Kami kat sini jugak ade Pizza Hut..boleh makan seisi sekeluarga..yang kerap panggil pizza keluarga belah aku, coz adik aku suke makan pizza bercheese, aku takbleh makan coz alah pade cheese kalau aku makan, on the sport aku rase tak terberak..makan kat umah tak jadi masalah..

14. Honda, Proton, Produa, Naza, Toyota showroom



Kalau nak beli krete pun tak jadi masalah korang boleh pi mana-mana showroom yang ade kat sini..

15. Lumut Jetty


K, kalau korang nak merasa naik ferry ke pulau pangkor pun boleh..semuanye kami sediakan..ferry, hotel, jaket keselamatan, dan lain-lain lagi..

16. Teluk Batik



Hmm..kalau badan korang tu dah rase gatal sgt nak mandi kat laut..korang boleh p teluk batik kat situ pun tempat nak merendek pun boleh tahan jgak line clearnyer..tapi aku tak syorkanlah..buat malu org kampung je..tuk mandi-mandi boleh..


17. Dan yang paling best dan tak rugi kalau korang dok kat sini..ialah..awek-awek kat sini smuanye cun melecun..dan bikin korang geramzz..(that's why aku pilih org umah aku org sini jgak)
berikut adalah awek - awek sitiawan+manjung+lumut..nak berkenalan boleh..bagitau je aku..













Actually, aku nak dedicate post aku ni kat member yang berade jauh dari sitiwan + manjung + Lumut..

13 comments:

Abang Terrer said...

Gua nak komen:

1. Ini gua setuju. Memang 5 bintang. GSC kat Mid Valley pun xbest, gua dah try.

7. Utk lu dan family selamat? Hebat sungguh polis jaga lu aje.

8. Bukan low risk, tapi accident on your own risk haha..

12. Bagus ko Mat puasa. Ada ke aku tanya minah McD tu dia ckp x ada wifi kat situ? Memalukan Manjung je.

17. Gua rasa awek2 bukan asli, lu import mana ntah...

Lain-lain : Gua rasa lu patut masukkan padang joging terbesar blkg umah gua, kedai2 mkn bersepah, cyber2 cafe dan tempat hiburan.

SM Shahrom said...

aku stuju..
sitiawan ade padang lapangan terbang sendiri, cheng ho, dan macam-macam lagi...

hanis said...

makehhhh...
promosi habis2an nih
hehehehe~

Xpuasati said...

WAWAWAWAAAAAAA......

Anonymous said...

wowowoww..aq nak gadis kedua last dan yang last tu jadik bini aq..bole kerr??

cun lol!hehe

Mohd Fakhrurazi Jamaludin said...

Hahaha...gmbr paling byk gmbr awek...

Anonymous said...

mamat... banyak nye dah berubah since aku left sitiawan year 96

arip

Anonymous said...

bole knlkn awek pic last 2?hehe

Anonymous said...

wawawa..hohoho..tgh search juru andam sitiawan..ntah mcm mana terlalu pulak kat entry nih..bagus..teruskan usaha mempromote sitiawan

toyi said...

pondan pun ramai blakang bluebay

Anonymous said...

aku nk berkenalan ngan awek yg gmbar no;7
cun abes tuuu.....

Anonymous said...

salam abg,,..thanx coz ad jugak org yg bgga dok kt tmpat tumpah darah saya...tp skang blaja kt melaka...rindu kt ctwan n paling rindu nak pegi marina island yg kat sebelah pintu gate navy...=)

VECASTS - LISTEN ONLINE RADIO WATCHING ONLINE TV said...

VEBCASTS - Listen web Radio Watching web TV, Tv Online. Watch Over 3000 Online TV Channels And 6500 Radio Stations Free For Around In The Wold clik to watching
 >CLIKC TO WATCHING<
Listen Hindi radio click ,watching live movie ,live international radio,indo radio.usa radio and more ,LIVE MOVIE ,LIVE SPOTS,LIVE HINDI RADIO ,MALAYSIA RADIO ONLINE,MALAYSIA TV ONLINE ,AND MORE